Úri Szent Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

2244 Úri, Rákóczi út 35.
📞: +36 30 517 5021
📧: szentimre.uri@cegleditk.hu
OM kód: 202976

Iskolánk felvételi körzete: Úri község közigazgatási területe

logonagy

Téma: Hála

Az osztály a 10 hónapon át tartó boldogságóra- program előzetes feladatául egy ún. „boldogság-füzet” elkészítését kapta.

Mindenkinek saját hangulata, ízlése szerint kellett kidíszíteni egy füzet első és hátoldalát, a cél, hogy minél vidámabb, színesebb legyen.

Ebbe a füzetbe tudnak majd rajzokat készíteni, saját gondolatok lejegyezni a tanév során.

A füzet belső oldalára minden diák keresett egy rá jellemző mottót, amely tükrözi, mit jelent számára a boldogság.

Ezt követően fogtunk bele az első témába, a hála témakörébe.

Bevezetésül összegyűjtöttük, kinek mit jelent a fogalom, kinek és miért lehetünk hálásak. A többségnek a szülei jutottak eszébe, de felmerült Isten neve is, a háziállatok, egy diák fogalmazta meg, hogy önmagunknak is hálásak lehetünk.

Ezt követően mindenki levelet írt saját magának egyes szám második személyben, megfogalmazva benne, hogy mit köszönhet saját magának, mit ért el saját erejéből, mit tesz naponta önmagáért.

A feladatot nagyon viccesnek találták a gyerekek. Sokan eddig bele sem gondoltak abba, hogy mennyi mindent tehetnek/ tesznek meg ők saját magunk önmagukért.

A másik feladat már nehezebb volt, felül kellett kerekedniük haragjukon, megbántottságukon. Ez keveseknek sikerült.

Konkrét neveket nem említve kellett kiválasztaniuk valakit, akire haragszanak, aki megbántotta őket. Végig kellett gondolni, hogy a sértés ellenére mégis miért lehetnek hálásak ennek a személynek, hogyan tudják/tudnák a saját javukra, személyiségük fejlesztésére fordítani ezt a sértés, megbántást. A levelet természetesen nem kellett elküldeniük.  A feladatot záró beszélgetésből kiderült, hogy keveseknek sikerült megoldaniuk a feladatot, nehezen vagy egyáltalán nem tudtak haragjukon felülemelkedni.

Horváth Violetta

A hónap szülöttei

A hét verse

0425