Úri Szent Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

2244 Úri, Rákóczi út 35.
📞: +36 30 517 5021
📧: szentimre.uri@cegleditk.hu
OM kód: 202976

Iskolánk felvételi körzete: Úri község közigazgatási területe

logonagy

Iskolánk harmadikos tanulói idén a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum állandó kiállítását látogatta meg a másodikosokkal közösen. A gyermekek számára nem volt idegen a Skanzen, hiszen korábban is szerveztünk ide kirándulást. Ennek megfelelően közösen elevenítettük fel a korábbi élményeket. A különböző tájegységek felkeresése során lelkesen számoltak be a korábbi ismereteikről.

A régi paraszti világ, élet megismerése mellett lehetőségünk nyílt részt venni a „Falusi iskola” elnevezésű foglalkozáson. Egy kedves, 70 éves egykori katonatiszt, egyben múzeumpedagógus repített vissza minket 1880-ba, Kondorfára. A képzeletbeli utazást még hitelesebbé tette, hogy egykor ő maga is ilyen iskolában töltötte diákéveit. A tanító úr bevezette a gyermekeket a kor diákjainak mindennapjaiba. Kezdésnek testnevelés órán vettek részt, melynek alapelvei az akkori katonai nevelésre épültek.

Ezt követően léptünk be az iskola épületébe, melyet egy lakóházból alakítottak ki. Itt kapott helyet a tanító és családja számára fenntartott lakótér, a konyha és a tisztaszobából kialakított tanterem. Megtudtuk, hogy elsőtől egészen hatodik osztályos korig együtt tanultak a gyermekek. Írásra palatáblát és palavesszőt használtak, számoláshoz abakuszt. Játékos formában megtapasztaltuk, hogy akkoriban bizony nem vetették meg a testi fenyítést sem. Iskolánk tanulói csillogó szemmel, lelkesen jelentkezve reagálta a tanító úr minden kérdésére.

A foglalkozást követően még felkerestük a Skanzen egyik játszóterét, ahol önfeledten játszhattak haza indulás előtt.

Aktuális
Hírek - 2021/2022
Képek - 2021-2022

A hónap szülöttei

A hét verse

0510